Kattungar

Målet med uppfödningen: friska och trygga birmor som säljs främst som ett härligt sällskap och en trevlig familjemedlem, sen kan det bli några kattungar till avel och utställning. Leverans vid tidigast vid 12 veckors ålder. Katterungarna är försäkrad i Agria från 6 veckor och den försäkringen kan lätt tas över vid köp.

Vad kostar en kattunge: 10.000 kronor och uppåt beroende på om den är till sällskap eller utställning och avel. Vad får man för pengarna: En trygg och harmonisk kattunge van att vara med och hanteras av människor. Den är vaccinerad två gånger, id-märkt och besiktad av veterinär. Stamtavla från SVERAK. Kattungepaket med torrfoder, filt och leksaker. Support från oss. Internet är ett bra sätt att få en första kontakt, men vi vill träffa våra köpare personligen

Vad behöver man  till sin kattunge: Transportbur, det är bra att lära kattungen åka bil på ett tryggt och bra sätt från början. Mat- och vattenskålar, kattmat,  toalettlåda,  toaspade, kattsand, en borste och klotång. Kattungen behöver också en försäkring.Status för kattungarna:

Till salu

Intresse: Någon har visat intresse, men ej bestämt sig ännu. Kattungen kan fortfarande vara till salu.

Tingad: Någon har bestämt sig för kattungen och erlagt handpenning.

Såld: Kattungen har flyttat eller skall flytta till sin nya familj.
Kittens

We have a very small breeding, one or two litters in a year. Our goal is healthy and harmonic cats  Kittens, like the other cats are family members. Our kittens are vaccinated twice, microchipped, dewormed and checked by the vet. They move to their new home earliest at 12 weeks of age.

We don´t sell any cats by internet, but it can be a fine way to make a first contact.


Declaration on the reservation status:

Available: This kitten is for sale.

Option: We have got an inquiry for this kitten. Kitten may still be available.

Reserved: We have got a deposit for this kitten and a contract was signed.

Sold: This kitten has moved or is moving soon.

Varning för säljare av oäkta raskatt:


Det är några saker som man som köpare ska vara medveten om! 

  • En katt utan stamtavla eller registreringsbevis är en huskatt, ingenting annat. Det spelar ingen roll hur mycket raskatt föräldrarna är eller hävdas vara. En katt utan stamtavla eller registreringsbevis är och förblir en huskatt. Och utan stamtavla eller registreringsbevis- vad bevisar att föräldrarna verkligen är de som de påstås vara?
  • En del kattungar anges bestå av 25 % Maine coon, 25% Ragdoll, 75% Birma osv. Detta är en varningssignal att uppfödaren inte är seriös. Kattungarna är helt enkelt huskatter så länge inte mammakatt och pappakatt har stamtavla eller registreringsbevis– och är av samma ras. Procentblandningar anges ofta för att göra huskattungar mer lockande för köpare, och används som skäl för att ta ut ett högre pris. Här har vi dessutom en enorm risk då Maine Coon har en förekomst av HCM och HD, hos Ragdoll finns också HCM samt PKD och hos Birma har vi ytterligare en annan typ av hjärtsjukdom som heter RCM.
  • Två långhåriga katter kan INTE få en korthårig unge, var uppmärksam på detta! Om en enda unge i kullen är korthårig, ja då kan det möjligen ha skett en mutation. Men att flera kattungar normalt blir korthåriga efter två långhåriga föräldrar är en genetisk omöjlighet och ett sätt att lura köpare betala mer för påstådda raser i en kattunge vilka egentligen inte existerar.
  • Det finns ingen ras som heter Norsk skogskatt, men ofta kallas så gott som alla långhåriga huskatter för skogskatt. Den äkta varianten heter Norsk Skogkatt – och är alltid registrerad i kattförbund och har stamtavla eller registreringsbevis.
  • Huskatten finns naturligt i alla hårlängder, att en huskatt är långhårig innebär inte att den har raskatt i sig. Huskatten finns också i alla möjliga former av mönster och färger och även i olika mängder vitt, detta innebär inte heller det att huskatten har någon form av raskatt i sig.
  • En huskatt får inte livförsäkras för mer än 1500:-, betala därför inte mer för din huskatt. Den ska för det priset också vara avmaskad, vaccinerad x2, id-märkt och veterinärbesiktigad. Observera att för en huskatt som ÄR vaccinerad x2, id-märkt och veterinärbesiktigad och även kastrerad kan ett pris på upp till 3000:- vara helt i sin ordning. Men då pga utläggen uppfödaren gjort och inte för att katten påstås ha någon ras i sig. Vår huskatt är värd pengar som den unika individ den är!
  • Observera att en uppfödare, som har mer än en ras hemma och råkar ut för en tjuvparning mellan dessa raser, kan anmäla detta till sitt förbund och få ett huskattbevis för kattungarna.


Vilka knep använder bedragarna då för att lura dig att köpa oregistrerad katt? 

  • En del hävdar att katten säljs oregistrerad för att ägaren inte är med i någon kattklubb. Men! Det kostar endast ca 350:-/år att vara med i en kattklubb. Alla som föder upp måste vara med i kattklubb, inte bara för att kunna registrera sina kattungar, utan också för att kattklubbens uppgift är att se till att den enskilda uppfödaren följer de regler och förordningar som finns. En uppfödare som inte är med i en kattklubb kan mycket väl vara utesluten pga att denne inte skött sig. Är det någon du vill anförtro 2-4000kr? Är det någon vars bedrägliga uppfödning du vill vara med och stödja?
  • En annan vanlig ursäkt är att katterna säljs utan stamtavla eller registreringsbevis för att fler ska ha råd med en raskatt. Som jag sa ovan är en katt utan stamtavla eller registreringsbevis en huskatt och ingeting annat. Det andra är att en registrering (alltså stamtavla eller registreringsbevis) kostar 300:- att få ut (200:- för diplomerad uppfödare). Betänk detta: 300 kr, det är inte några pengar att tala om och definitivt inte något som sänker priset med ett par tusen? Så vad är det då som gör att de kan sänka priset med ett par tusen?
  • Ibland säger de sig sälja oregistrerade kattungar därför att en eller båda föräldrarna är oregisterad och därför kan de inte registrera ungarna. Vad beror det på? – En orsak kan vara att den ena eller ingen av föräldrarna ens är raskatt, uppfödaren själv har kanske blivit lurad från början och så fortsätter det.
  • En annan orsak till att vara mycket försiktig med att köpa en oregistrerad katt är att det finns fel som man inte avlar på, och det kan vara en orsak till att uppfödaren inte får ta kull på katten och löser detta genom att låta bli att registrera ungarna. Katten har alltså avelsförbud.


Jag vill med denna text inte på något sätt säga att en huskatt är mindre värd. En huskatt är en alldeles unik underbar katt, precis som alla våra andra älskade huskatter. – Den behöver inte några procent raskattsinslag för att bli bättre eller finare.

Det jag vill säga är att det är viktigt att du är medveten om VAD det är du köper. Föräldrarna kommer troligen inte att vara testade, så var medveten om att det är en risk du tar. Du kan få en katt med sjukdomar som förkortar dess liv och som kräver dyrbar veterinärvård. Du kommer heller inte att få livförsäkra katten för mer än 1500 kr. Du kan inte heller ställa ut din katt som något annat än huskatt, om du är intresserad av utställning. Är du intresserad av avel så kommer ingen seriös raskattuppfödare att vilja låna ut sin katt till dig, för då blir de uteslutna ur sitt kattförbund, då huskattavel inte är tillåtet.

Kattstatus rekommenderar inte att du köper katt av sådana här säljare, och jag personligen skulle aldrig råda någon som frågade mig om råd att köpa en katt från en sån person heller. Men väljer du ändå att göra det, så gör det med öppna ögon och var medveten om riskerna.

Malin Sundqvist

Uppfödare av rasen Maine coon

Denna text tillåter Malin Sundqvist att spridas fritt på hemsidor och bloggar mm!